Het spijt me. Dat wil ik best zeggen. Het spijt me echt heel erg, dat lang geleden mensen uit mijn land handelden in slaven en daarmee onuitsprekelijk leed veroorzaakten. Het spijt me. Maar wat heeft u daaraan? Ik ken de mensen niet die dat hebben gedaan, mijn vader kende ze niet en diens moeder ook niet. Mijn spijt is net zo waardevol, als mijn medeleven met miljoenen kinderen in China die tot arbeid worden gedwongen, of de tsunamislachtoffers op Oost Timor.

Nederland wordt al vele decennia geregeerd door coalities van gekozen volksvertegenwoordigers, die niet zelden voorop hebben gelopen in het ontwerpen, aannemen en doen handhaven van wetgeving tegen discriminatie en onderdrukking. Wij Nederlanders hebben die mensen altijd in meerderheid verkozen. Er zijn er maar weinig geweest, die daarop een uitzondering vormden, en dat, in tegenstelling tot mijn spijtbetuiging, zegt wel wat.

Het Nederlandse volk neemt zeer krachtig stelling tegen racisme, stelt het strafbaar en vervolgt overtreders conform de letter van de talrijke wetten in dat kader. Dat is wie we zijn, vandaag de dag, en zelfs al zijn er nog altijd smetten: onze wetgeving en handhaving is ons blazoen. Zeggen dat het ons spijt, is afstand nemen van de handelswijze van onze voorouders, expliciet onze geschiedenis als volk erkennen, en afkeuren. Ik kan begrijpen dat u dat wilt, maar zie niet zo goed wat u eraan heeft.

Nu zal dat mijn kortzichtigheid als blanke man zijn, dat wil ik best geloven. Maar nu komt daar ineens weer die Zwarte Piet discussie bij. Laten we voor het gemak even aannemen dat u gelijk heeft, en dat Zwarte Piet een uitvloeisel is van het slavernijverleden. Een traditie, die zijn oorsprong vindt in een tijd dat racisme normaal was. Dan zou ik, als ik u was, niet willen dat die Zwarte Piet wordt afgeschaft.

Dat zou namelijk niets minder zijn dan geschiedvervalsing. Een poging van het Nederlandse volk, om zijn eigen verleden te ontkennen en te doen alsof de slavernij nooit heeft bestaan. Het Sinterklaasfeest is niets meer dan een oud toneelstuk, met, nog steeds aangenomen dat u daarin gelijk heeft, een racistische component. Zwarte Piet eruit halen, is net zoiets als De negerhut van Oom Tom laten spelen door blanken. Elke ontkenning van Zwarte Piet zou u juist ten diepste moeten grieven, zo lijkt me. Het staat haaks op mijn welgemeende spijtbetuiging van zo-even: enerzijds sorry zeggen en anderzijds doen alsof het nooit is gebeurd.

Een kruistocht tegen Zwarte Piet is even zinloos als onhandig. Hoe je het ook wendt of keert, hij is een deel van onze geschiedenis. Dat poets je niet weg met een schminkdoos vol kekke kleurtjes. Legt u liever uit aan uw kindertjes, hoe mensen vroeger tegen Piet aankeken en hoe anders dat nu is. Dan blijft het sinterklaasfeest behalve integer, ook iets waarvan ons kroost wat kan leren.