Heeft u ‘m al? Misschien zit er wel één in uw portemonnee. Of u heeft er net een winkelwagentje van Albert Heijn mee bevrijd uit een lange rij geketende karretjes. Ach nee, dat zal wel niet. Het dubbelportret van Willem Alexander en Beatrix op de twee Euro herdenkingsmunt moest tenslotte wel een exclusief karakter krijgen, meenden Klaas Knot en zijn makkers op het ministerie van financiën.

Klaas Knot. Daar dan, de naam is gevallen. Wat is het toch een opmerkelijke man, die ‘nieuwe’ president van De Nederlandse Bank. Niet omdat hij zo reusachtig geestig is, of welbespraakt, of ook maar enigszins kleurrijk, nee, onze Klaas, die zegt gewoon hele malle dingen. En dat doet hij om u en mij in verwarring te brengen.

Zo wist Klaas nog geen maand geleden in de Volkskrant te melden, dat ‘de stabiliteit van het financiële stelsel in het geding kan komen’. Nog geen maand geleden. Sinds een jaar of vijf storten bankiers zich als lemmingen van de fiscal cliff. Belastinggeld wordt als ruwe olie het bankwezen ingepompt om te smeren wat nog niet muurvast is gelopen, terwijl de economie het moet zien te rooien met een allerlaatste, armoedige herdenkingsmunt ter ere van onze scheidende vorstin. In beperkte oplage, jawel, het geld groeit ons immers niet op de rug.

Binnenkort viert de Europese Unie haar eerste lustrum van verdorring en kaalslag. Knot steunt jubelend het kabinet in zijn strategie van de verschroeide aarde, want wat er niet meer is, kunnen we tenminste ook niet meer kwijtraken. Terwijl het Binnenhof nog plust en mint over de vraag hoe u en ik de schulden van de SNS bank moeten gaan ophoesten, toont Klaas zich een heuse visionair. ‘Ons financiële stelsel kan in het geding komen.’ Ja, laten we wel wezen, je moet er maar op komen.

Nu zou Klaas onze Knot niet zijn, als hij daarop geen pasklaar antwoord had: ‘de geheimhoudingsplicht zoals wij die tot nu toe kennen, ervaren we in sommige gevallen als knellend’, laat de inspirerende topcoach van de Nederlandse Bank ons in het Volkskrant interview weten. Ik geef toe, ik moest ook even zoeken naar het verband tussen beide constateringen, maar dat heb ik bij Louis van Gaal, die andere bezielde coach, ook wel eens.

Op zich is zijn uitspraak nog niet zo schokkend. Als u wel eens bent vreemdgegaan, zult u ongetwijfeld ook hebben ervaren hoe beknellend het bewaren van een geheim kan zijn. Daar hebben we geen academische graad voor nodig. Nee, het pure genie van bankpresident Knot openbaart zich pas, als we nog ietsje nauwkeuriger lezen.

Want wat blijkt? Klaas vindt zichzelf niet transparant genoeg! De Nederlandse Bank heeft geheimhoudingsplicht, zodat de financiële kolos nog wel eens wat mysterieus wil doen en dáárom zijn u en ik ons vertrouwen in de bank kwijtgeraakt. Tja, dan ligt de oplossing voor de hand, en laat het maar aan Klaas over om daarop subiet tot actie over te gaan, of in elk geval een plechtige belofte te doen. Klaas zal ons voortaan ‘betere uitleg geven’ over bankzaken. En dan moet u eens zien hoe rap het weer in orde komt met ons financiële stelsel!

Nee, geef mij dan maar zo’n herdenkingsmunt. Daar kan ik dan misschien een shawl voor kopen, want met Klaas Knot aan het roer gaan we nog een lange, financiële horrorwinter tegemoet.