De week is nog kakelvers, maar staat nu al in het teken van het klokkenluidersgilde. De zelfverklaarde klokkenluider, die een examen online plaatste om de diefstal ervan op een Rotterdamse middelbare school aan de kaak te stellen, is van hen niet de slimste. Misschien ook niet slim, maar wel één die weet waar de klepel hangt, is onze voormalige premier Ruud Lubbers, die tussen neus en losse lippen door het meest publieke geheim van de voorbije drie decennia officieel bevestigt: er liggen atoombommen opgeslagen in Volkel!

Van een hele andere statuur is evenwel Edward Snowden. Edward heeft zeer gericht een paar onthutsende documenten gekopieerd van zijn werkgever, om ze te overhandigen aan de Britse krant The Guardian. Die werkgever is de Amerikaanse National Security Agency en de documenten tonen aan, dat Nixon een soort Moeder Theresa was in vergelijking met Barack Obama. Dankzij Snowden weten we nu dat Obama de ambitie heeft om van elke wereldburger precies te weten wat hij of zij denkt. Het klokje rond.

Weet u het nog? “This is our moment. This is our time”, sprak Obama op election night in 2008, “to open doors of opportunity for our kids; to restore prosperity and promote the cause of peace; to reclaim the American Dream and reaffirm that fundamental truth – that out of many, we are one; that while we breathe, we hope, and where we are met with cynicism, and doubt, and those who tell us that we can’t, we will respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Yes We Can.”

De man heeft ons voor het lapje gehouden. Direct na zijn beroemde toespraak holde hij jubelend naar zijn werkkamer en belde Hillary Clinton. ‘Hill, hou je vast meid, dit wordt lachen. We gaan elke mens op aarde afluisteren. Dag en nacht! How’s that for fucking cool, woman?’ Hij liet er geen gras over groeien en dwong informatiegiganten zoals Google, Microsoft en Facebook hun systemen open te stellen voor zijn inlichtingendiensten. Een overheid die al die gegevens kan combineren, weet niet alleen wat u en ik zeggen, maar kan zich daadwerkelijk een beeld vormen van onze gedachtewereld.

En daarmee vertrapt de eerste zwarte president van de Verenigde Staten ons fundamentele recht op vrijheid van denken. Nooit eerder in de geschiedenis heeft een overheid, hoe dictatoriaal ook, zoiets gepresteerd. Het “opeisen van de Amerikaanse Droom”, waarmee Obama zijn kiezers over de streep trok, mag kennelijk ten koste gaan van de voltallige wereldbevolking, inclusief de Amerikanen zelf.

Wat de motieven van Snowden ook zijn geweest – de kans is groot dat de rest van zijn leven even aangenaam is als hangen aan een kruis – hij heeft het meest megalomane plan ooit aan het licht gebracht. Ik ben hem daarvoor dankbaar. Met terugwerkende kracht weten we nu tenminste hoe we Obama’s fantastische speech van vijf jaar terug moeten duiden. Out of many, we are one, and while you breathe, we know what you think, and to those who tell us that we can’t just do whatever we like, we’ll respond with that timeless creed that sums up the spirit of a people: Fuck You World.