Ivo Opstelten, minister van Incompetentie en Onbenul, wil computers gaan ‘terughacken’. Lik op stuk, want – zo moet hij hebben gedacht – als je een cybercrimineel wil pakken, moet je ‘m raken in zijn computer.

Nu heeft Ivo alle reden om het spuugzat te zijn met gewiekste IT’ers. Ivo bestuurt namelijk een ministerie, dat zich al jaren scheel betaalt aan computers voor niet bestaande medewerkers. Van de elfduizend werkplekken die automatiseerder Atos namens het Openbaar Ministerie beheert, zijn er een slordige zesduizend niet in gebruik. Zesduizend maal achthonderd Euro per maand. Dat zijn bijna achtenvijftig miljoen redenen per jaar om heel erg zuur van te gaan kijken.

Dat er aldus miljoenen aan belastinggeld over de balk wordt gesmeten, kun je Ivo eigenlijk niet eens aanrekenen. De beste man is immers een crimefighter, toch zeker geen boekhouder? Kay van der Linden vertelde vanmiddag nog op Radio1, hoe goed de spindoctors erin zijn geslaagd Opstelten dat onverschrokken imago mee te geven. Alles wat ze Ivo laten zeggen, druipt van daadkracht. En van onnavolgbaar simplisme, dat ook, maar dat zei Kay er niet bij. Ik vermoed echter, dat Ivo zijn reputatie vooral dankt aan zijn fysieke en verstandelijke gelijkenis met een Deense Dog.

Want ook zijn laatste cybercrimefighterstrategie heeft weer de haalbaarheid van, pak ‘m beet, wereldvrede. Terughacken – ik moest meteen denken aan tikkertje spelen vroeger, waar de regel altijd was: terugtikken mag niet – suggereert toch dat je zelf eerst gehackt moet zijn. Dat gebeurt via een botnet, of via een gemaskeerd netwerk zoals Tor, waardoor de daders niet te achterhalen zijn. En hun computers dus ook niet.

Maar wat wil Ivo dán in hemelsnaam gaan terughacken, als hij er bij de criminelen niet in komt? En wat hoopt hij daarmee te winnen? Ik weet het wel. Opstelten wil met zijn digitale worstvingertjes in uw laptopje. Onze Ivo is namelijk behalve een krijgshaftige cyberridder, ook een verstokte voyeur. Voor hem is er niets mooiers denkbaar, dan legaal in uw en mijn computer te kunnen grasduinen, op zoek naar onze stoute slaapkamerfilmpjes. Dáárvoor is hij tenslotte minister geworden.