Buiten is fijn. Dat komt doordat er buiten natuur is. Bomen, bloemen, struikjes en allerlei leuke dieren, waaronder, ik noem maar een dwarsstraat, eendjes. Die zijn vooral zo leuk, omdat je ze kunt voeren zonder acuut levensgevaar, maar ook omdat ze nogal koddig bewegen bij het lopen.

Niet fijn aan buiten, is winter. Winter is koud en winderig en grijs en winter heeft een ongekend vermogen om allerlei nare bacteriën en virussen te verspreiden, waarvan u en ik ziek worden. Gelukkig is winter eindig. Al die meteorologische narigheid wordt op zeker moment vervangen door iets veel aangenamers: lente. Lente maakt buiten weer fijn. Er verschijnen korte rokjes in het straatbeeld, terrasjes gaan open en vrolijke barmannen vullen onze tafels met pullen bier, glazen wijn en borrelnootjes. Er verschijnen knopjes aan bomen en struiken, bloemen steken schuchtere kopjes boven het maaiveld om de bijen uit hun korven te lokken, en – misschien wel het fijnst van alles – uw cabrio kan weer open.

Tenminste, zo ging dat vroeger. Sinds het aantreden van het huidige kabinet is alles anders. Ook buiten, en ik kan het weten, want ik was er nog zonet. Ik heb namelijk honden en deze vrolijke allemansvrienden kunnen niet zonder buiten, zelfs niet als ik een aanzienlijk risico loop om er te sterven. Honden zijn gek op buiten, ongeacht het weer. Al is alle zonlicht en warmte wegbezuinigd. Taaie beesten zijn het, die eigenlijk niks anders nodig hebben dan een hoopje rottend afval en een vierkante meter dood gras om de restanten daarvan uit te poepen als ze klaar zijn met het fermenteerproces.

Ik ben me rot geschrokken, buiten. Dat mag u best weten. Buiten ís helemaal niet leuk meer, zelfs niet in de lente. Het is er ronduit afschuwelijk. Niks knopjes en bloemen en leuke dieren, op hier en daar een diepgevroren eendenlijkje na. Om van korte rokjes en terrassen maar te zwijgen. Ik ben bang dat het niet meer goed komt. Dat het vanaf nu altijd winter is, dat alles wat het leven een beetje sjeu geeft, voorgoed is weggesaneerd. Wat nu dan? Burgeroorlog? Onze gastegoeden verkopen aan Rusland om met het geld ons land te overdekken? Eenden uit de Kaukasus importeren die niet doodvriezen? Ik weet het niet. Negendertig-negen bliept mijn thermometer. Ik heb wel gekkere ideeën gehad bij zulke lichaamstemperaturen. Was het buiten maar half zo warm.